Het succesverhaal van Jenny Nijeboer

25-10-2018 08:53

Geluksmomentjes geven bij Viattence

Ik houd zelf helemaal niet van koken en bakken. Van Kijken In Elkaars Keuken (KIEK) werd ik echter meteen enthousiast. 
Met dit project kun je namelijk bij andere werkgevers en functies meekijken. Ik ben altijd benieuwd hoe het er bij andere organisaties aan toegaat en daarom schreef ik me meteen in.

In het overzicht van deelnemende werkgevers zie ik ouderenzorgorganisatie Viattence bij de keuzeopties staan. Een van de beschikbare functies is ‘kwaliteitsmedewerker’. Ik had gehoord dat Viattence het meten van kwaliteit, een belangrijk thema bij verpleeghuiszorg, op een vernieuwende manier aanpakt. Daar wil ik graag meer over weten!

Op een zonnige donderdag vertrek ik daarom naar Vaassen om een kijkje te nemen bij Viattence-locatie De Speulbrink. Daar mag ik meekijken met kwaliteitsmedewerker Jolanda.

Teams observeren
Jolanda vertelt dat Viattence voor het meten van de zorgkwaliteit de methode ‘Beelden van Kwaliteit’ gebruikt. Waar in het oude systeem vooral de regels centraal stonden, staan nu de bewoners en cliënten in het middelpunt. Dat is de kern voor elke medewerker en dus ook voor Jolanda.

Een van haar werkzaamheden als kwaliteitsmedewerker is dat ze regelmatig teams observeert. Ze onderzoekt op een objectieve manier wat er goed gaat en wat er nog beter kan. “Dat vinden teams vaak best spannend”, zegt Jolanda. Maar uiteindelijk zijn ze er blij mee. “We geven altijd ‘pluimen’ bij het bespreken na afloop. Ik vind het mooi om te zien dat medewerkers beseffen dat zij de bewoners geluksmomentjes kunnen geven!”

Zonnige muziek
Naast uitleg over haar afwisselende functie geeft Jolanda ook een rondleiding door De Speulbrink. We gaan van kapper naar kantoor en van huiskamer naar zomertuin. Op de achtergrond speelt een gitarist zonnige muziek en luisteren de bewoners aandachtig. “Ik hoop dat ik later niet naar een verpleeghuis hoef”, zegt Jolanda even later. “Maar als dat wel zo is, zou ik graag in een huis als dit terechtkomen.” En dat snap ik na mijn KIEK-middag heel goed!

Jenny Nijeboer
Junior beleidsmedewerker bij WGV Zorg en Welzijn


Terug naar overzicht